top of page

Téma: Navrhování aneb rozjímání o architektuře

Architektura je vzrušující obor, při kterém z ničeho vzniká něco. Na začátku je prázdný papír a tužka, na konci stojí hmota, prostor, kterým se můžete projít. Ta hmota a prostor působí na svého uživatele, vytváří prostředí pro šťastný život, klidnou práci, pro setkání s blízkými, nebo kvalitní městská prostředí pro každodenní pohyb.


Autor: Jakub Žák



Architektura nás baví. Při navrhování je třeba dát do souladu účelnost ve formě funkční dispozice, pevnost nosné konstrukce a v neposlední řadě krásu, estetičnost navrženého prostředí. K tomu, aby výsledek byl kvalitní, myslíme i na to, aby řešení nebylo zbytečně drahé a využívalo obnovitelných materiálů a zdrojů energie.


V našich návrzích ale hledáme ještě něco jiného. Skrytý potenciál, co není na první pohled vidět. Připomíná to obrušování diamantu. Každým krokem navržené řešení vylepšujeme a posouváme. Ale dokonalý výsledek se dostaví až poté, co najdeme přidanou hodnotu, klenot návrhu, něco nečekaného. U každého projektu je to něco jiného.


Jednou je to invenční dispozice, jindy prosklená stěna s výhledem do krajiny, nebo domácí sauna, umístěná v celoproskleném vikýři u hřebene střechy, s výhledem na Pražský hrad, případně domácí klub, odpočívárna wellness s kulečníkem, sousedící celoprosklenou stěnou s garáží se zaparkovanými veterány, nasvícenými jako v divadle. Tohle nás baví.


Nasát klienta a převést jeho vášně do návrhu. Plout hlavou v oblacích, přeměňovat sny v realitu. Posouvat obor, chodit neprobádanými cestičkami. A přinést klientovi nečekaná řešení, úžasné momenty. Tohle se očekává od architekta, tohle je poslání naší profese.


Jak to vnímáte?

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page